Насловна
Одржани едукациите за безбедност на интернет и во Битола
31.07.2008.
bitola-intro-mala.png
 
Младинскиот културен центар од Битола реализираше серија едукативни средби за безбедно користење на интернетот од страна на децата кон крајот на изминатата учебна година. Беа опфатени средното училиште „Ѓорѓи Наумов“ и основното „Ѓорѓи Сугарев“. Едукациите се спроведоа на македонски јазик од страна на Дејан Додовски, но помогнаа и Ивона Крстевска и Александар Тодоровски. Со содржината на едукациите се запознаа вкупно 186 ученици од двете училишта, само 6 професори и 8 волонтери од центарот.

Прочитај повеќе...
 
Уште 4 скопски училишта опфатени со проектот за безбедно користење на интернет од страна на децата
10.07.2008.
lazo-3-mala.png Со едукации за безбедно користење на интернет беа опфатени вкупно 8 училишта од Скопје, од кои во 2 наставата се изведува на албански јазик, а во останатите 6 на македонски. Од сите нив, во 3 едукацијата ја спроведоа обучените претставници од „Отворете ги прозорците“, во 2 - претставници од „Младинскиот образовен форум“ (МОФ) од Скопје, додека за останатите 3 училишта одговорноста ја имаше првата Детска амбасада во светот – „Меѓаши“.

Прочитај повеќе...
 
Онлајн промоција на проектот помеѓу земјите од Источна Европа
11.07.2008.
canee.png Интерактивниот центар за професионалци кои работат во полето на превенција од злоупотреба и негрижа на деца и интервенција за помош во таа насока во Источна Европа, неодамна објави информација за проектот „Заштита и безбедност на децата и нивните права на интернет“.

Веб-сајтот е формиран во 2001 година со финансиска помош од „Институтот Отворено Општество“, а остварува соработка со Првата детска амбасада во светот – „Меѓаши“, благодарение на која се презентираат информации на темата кои се однесуваат на Македонија.
 
Спроведени едукациите во Охрид и Струга
9.07.2008.
ohrid-7-mala.png Со проектот „Заштита и безбедност на децата и нивните права на интернет“, во текот на месец мај се запознаа и дел од учениците, родителите и наставниците од градовите Струга и Охрид, како и од охридското село Велгошти. Се спроведоа вкупно 20 едукации во овие области, беа опфатени 3 училишта, а содржината се пренесуваше на македонски и албански јазик. „Младинскиот совет Охрид“ од Охрид ја организираше работата, а професорките Лизана Зиба и Марија Пупиноска-Гогова ја имаа улогата на едукатори.

Прочитај повеќе...
 
Извештај од спроведените едукации во Прилеп
7.07.2008.
prilep,-kuzman---srednoskolci-2-mala.pngЦентарот за граѓанска иницијатива од Прилеп, во периодот од 20 мај до 5 јуни ги реализираше предвидените едукации за безбедно користење на интернет во две прилепски училишта и тоа, во основното училиште „Кочо Рацин“ и во средното „Кузман Јосифовски - Питу“. Во улога на едукатори беа Талија Бабоска и Катица Ристовска. Со одржаните едукации во двете училишта беа опфатени вкупно 196 ученици, 60 родители и 38 наставници.

Прочитај повеќе...
 
Извештај од спроведените едукации во Гостивар и Тетово
27.06.2008.
tetovo-gimnazija-ucenici-mala.png Од 21 до 29 мај, беа спроведени едукациите за безбедно користење на интернет во Гостивар и Тетово. Беа опфатени вкупно 4 училишта, односно по 2 во секој од градовите. Во Гостивар, едукации се одржаа во основното училиште „Башкими“ и во средното техничко училиште „Гостивар“, додека во Тетово со едукација за безбедно користење на интернет се здобија учениците, некои од нивните родители и наставниците од ОУ „Братство-Миѓени” и од гимназијата “Кирил Пејчиновиќ”. За сите едукации, задолжен беше едукаторот Агим Мустафаи од „Асоцијацијата за демократска иницијатива“ (АДИ) од Гостивар, а тие се реализираа на албански јазик.
 
Прочитај повеќе...
 
Извештај од спроведените едукации за безбедно користење на интернет во Штип
26.06.2008.
stip-intro-mala.png Од 14 до 24 мај, едукаторите Гоце Коцевски и Душан Миланов успешно ги спроведоа едукациите за безбедно користење на интернет од страна на децата во две штипски училишта. По 5 едукативни средби беа одржани во основното училиште „Димитар Влахов“ и средното медицинско училиште „Јане Сандански“. На овие средби присуствуваа вкупно 179 деца и тинејџери, 45 наставници и 40 родители. За реализацијата на едукациите, задолжена беше Фондацијата за развој на локалната заедница од Штип.
 
Прочитај повеќе...
 
„Безбедно на интернет“ во Ентер
24.06.2008.
enter.gif
Во последното издание на емисијата Ентер која се емитуваше на 21.06.2008, во рамките на рубриката Интернет, беше презентиран веб-сајтот „Безбедно на Интернет“. Кликнете на линкот доколку сакате да го погледнете видеото.
 
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates