Насловна
Бесплатен англиско-македонски речник за деца
13.05.2008.
zona-recnik.png
Со денешното издание на дневниот весник Нова Македонија, за секој читател бесплатно следуваше и подарок CD со англиско-македонски речник за деца. Речникот опфаќа повеќе од 8000 често користени зборови, нивен изговор во аудио форма, квиз за интерактивно учење, како и повеќе од 1000 илустрации за полесно врежување на зборовите во памтењето на децата. Речникот го издаде „Зона“,  може да се користи на сите Windows оперативни системи од Windows 95 па наваму, како и да се дополнува со сопствени зборови.

 

 
Се одржа едукативниот семинар за безбедно користење на интернет од страна на децата
12.05.2008.
otvoranje-na-seminarot-mala.pngВо рамките на проектот „Заштита и безбедност на децата и нивните права на интернет“ (CRISP), од 6 до 8 мај се одржа едукативен семинар на оваа тема на кој учествуваа претставници од повеќе невладини организации и училишта од Македонија.   

Семинарот се одржа во хотелот „Климетица“ во Охрид, а го посетија 34 учесници и 8 луѓе во улога на организатори, презентери и фацилитатори. Од 34-те учесници, дел беа претставници од НВО-ии кои по завршувањето на семинарот треба да ја преземаат улогата на едукатори во училиштата, додека останатите беа наставници од училиштата кои имаа можност да го посетат семинарот со цел да им ги пренесуваат овие знаења на своите ученици во иднина.
Прочитај повеќе...
 
Едукативен семинар во Охрид
5.05.2008.
На 6, 7 и 8 мај, во хотелот „Климетица“ во Охрид ќе се одржи едукативен семинар како дел од активностите предвидени во проектот CRISP чиј носител е „Фондацијата Метаморфозис“, а го спроведува во партнерство со „Меѓаши“.

Семинарот ќе го проследат околу 40 учесници и тоа, претставници на НВО-ии и претставници од повеќе основни и средни училишта од Македонија. Целта на семинарот е да го обезбеди потребното ниво на едукација од областа на заштитата на децата на интернет, заштитата на личните податоци, како и на детските права воопшто, што треба да резултира со квалитетни презентации низ училиштата кои целосно ќе ги спроведат едукаторите-учесници на семинарот.
Прочитај повеќе...
 
Испечатен постер со Повелбата за правата на децата на интернет
29.04.2008.
poster_mak.gif
 
 
Деновиве од печат излезе постер кој ја содржи Повелбата за првата на децата на интернет и се обраќа директно на децата и тинејџерите, потенцирајќи ги нивните основни права на интернет.
 
Постерот е испечатен на македонски и на албански јазик и неговата цел е да им ги предочи и да им ги направи достапни правата на децата на интернет на сите деца кои користат интернет во училиштата или интернет клубовите низ Македонија.

Прочитај повеќе...
 
Едукативни летоци за тоа како да се биде вешт интернет корисник
18.04.2008.
letok_mak.gif
 
Во рамките на проектот Заштита и безбедност на децата и нивните права на интернет (CRISP) беше испечатен леток кој содржи 5 корисни правила, наменети на децата и младите, за тоа како да бидат внимателни и вешти интернет корисници, а со тоа и безбедни додека се онлајн.
Прочитај повеќе...
 
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates