Насловна
Виртуелен свет за истражување и забава
6.04.2010.
2.20-virtuelen-svet-za-istrazuvanje-i-zabava-intro.png Поптропика е виртуелен свет за деца кој овозможува истражување и играње во  комплетно безбедна средина. Секој месец, милиони деца од целиот свет се забавуваат и се информираат преку потрагите, приказните и игрите во поптропика. Ако сонуваш да патуваш насекаде низ светот, постојано да дознаваш нови нешта и да доживуваш возбудливи авантури, овој сајт може да биде одлично место за тебе, каде ќе можеш да го поминуваш слободното време.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 06.04.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка за сајбер насилство: Уништено пријателство
30.03.2010.
2.19-vistinska-sluchka-za-sajber-nasilstvo---unishteno-prijatelstvo-intro.png Не напразно велиме дека личните податоци се само за себе и дека треба да внимаваме со кого ги споделуваме и за каква цел. Кога станува збор пак за лозинките, нема двоумење – тие се само за тебе, не треба да ги кажуваш ниту на најдобриот другар или другарка. Еве зошто...

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 30.03.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка од Македонија: Злоупотребена фотографија во порнографски контекст
24.03.2010.
2.18-vistinska-sluchka-od-makedonija---zloupotrebena-fotografija-vo-pornografski-kontekst--intro.png
Фотографијата е личен податок кој открива многу. Доколку се злоупотреби на интернет, може да има многу непријатни последици за личноста која се наоѓа на фотографијата. Еден вистински случај за ваков тип на злоупотреба е раскажан во следнава приказна.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 23.03.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка: Од онлајн љубовна средба до лажно киднапирање
16.03.2010.
2.17-vistinska-sluchka---od-onlajn-ljubovna-sredba-do-lazhno-kidnapiranje-intro.png
Не секогаш можеме да ги знаеме вистинските намери на луѓето, особено не на оние кои ги познаваме само од виртуелните средини. Денешната приказна зборува за момче кое искористувајќи ја наивноста и невнимателноста на едно девојче на интернет, создава лажна блискост и пријателство со цел да заработи пари.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 16.03.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка од Македонија: Лажен профил на Фејсбук за познат здравствен работник
9.03.2010.
2.16-vistinska-sluchka-od-makedonija---lazhen-profil-na-fejsbuk-za-lichnost-na-visoka-pozicija-vo-zdravstvena-ustanova-intro.png Проблемите со пробивање на профили на Фејсбук, менување на личните податоци и фотографиите, комуницирање во туѓо име со пријателите на сопственикот на профилот и менување на лозинките за да се оневозможи пристапот, се чести и многубројни. Од ваквите злоупотреби не се поштедени ниту јавните личности и вработените во јавни институции кои држат високи позиции. Таков е неодамнешниот случај со директорот на една болница во Скопје, за кого бил отворен профил на Фејсбук од страна на негов колега.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 09.03.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка од Македонија: Пробиени лозинките на имејл адресите на четворица вработени
2.03.2010.
2.15-vistinska-sluchka-od-makedonija---probieni-lozinkite-na-imejl-adresite-na-chetvorica-vraboteni-intro.png Иако размената на пораки преку имејл е многу едноставна, безбедна и вообичаена работа, не значи дека при тоа треба да заборавиме на правилата кои ја овозможуваат ваквата сигурна и безбедна комуникација. Приказнава зборува за проблем настанат како резултат на пробивање на лозинките на имејл сметките на четворица вработени во една фирма.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 02.03.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка од Америка: Киднапирано петнаесет годишно девојче, по муабетење со непознат пар онлајн
24.02.2010.
2.14-vistinska-sluchka-od-amerika---kidnapirano-petnaeset-godishno-devojche-po-muabetenje-so-nepoznat-par-onlajn-intro.png Вистинската случка во денешниот број на „Колибри“ е пример за тоа колку големи опасности можат да произлезат од непретпазливо стапување во контакт со непознати луѓе на интернет, особено во собите за муабетење. Станува збор за петнаесет годишно девојче од Масачусетс, чие онлајн дружење со непознат пар, од нудење помош прераснува во злоупотреба. Случката е од 2002 година.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 23.02.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистински случки од Македонија: Лажен профил на угледна новинарка
15.02.2010.
2.13-vistinski-slucki-od-makedonija---lazen-profil-na-ugledna-novinarka-intro.png Луѓето кои сакаат да му наштетат некому ќе го направат тоа во реалниот или во виртуелниот свет. За несреќа, виртуелниот често содава чувство на поголема слобода и им дава на оние кои сакаат да напакостат дополнителен и полесен начин за да го остварат тоа. Жртва на ваков човек може да биде секој, но многу често, особен предизвик за ваквите злобници се јавните и угледни личности. Следнава вистинска случка е пример за злоупотреба на личните податоци на една угледна новинарка од Македонија.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 16.02.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates