Насловна arrow Вести
Нови едукации за безбедност на интернет во Битола Испечати Е-пошта
24.10.2008.
bitola-intro-mala.png
Средното училиште „Таки Даскало“ и основното „Коле Канински“ беа опфатени со едукации за безбедно користење на интернет од страна на децата во текот на овој месец. Во средното училиште се одржаа 4 едукации и тоа 3 за средношколците и 1 за наставниците, додека за родителите едукација не се одржа. Во основното училиште се одржаа сите 5 предвидени едукации.

Прочитај повеќе...
 
Едукации во ОУ „Јан Амос Коменски“ Испечати Е-пошта
24.10.2008.
komenski-intro-mala.png
 
Во текот на минатата недела, од 13-ти до 15-ти октомври се реализираа едукациите за безбедно користење на интернет од страна на учениците во основното училиште „Јан Амос Коменски“ во Скопје.  Едукациите ги реализираше Ирина Шумадиева од Метаморфозис.         

Прочитај повеќе...
 
Завршени едукациите и во Охрид Испечати Е-пошта
23.10.2008.
ohrid-novi-intro.png
 
Уште 4 училишта во Охрид беа опфатени со едукации за безбедно користење на интернет во текот на изминатите 2 недели. За разлика од едукациите спроведени во текот на минатата учебна година, овој пат се презентираше само на македонски јазик. Едукациите ги реализираа Марија Пупиноска Гогова и Катерина Ситникоска.

Прочитај повеќе...
 
Во Штип, едукации за безбедно користење на интернет уште во две основни училишта Испечати Е-пошта
22.10.2008.
Toso-Arsov-intro-mala.png
 
Минатата недела во Штип беа реализирани 10 нови едукации за безбедно користење на интернет од страна на децата. По 5 едукации се реализираа во основните училишта „Гоце Делчев“ и „Тошо Арсов“. Едукациите ги спроведоа Гоце Коцески и Душан Миланов.

Прочитај повеќе...
 
Спроведени новите едукации во Прилеп Испечати Е-пошта
21.10.2008.
prilep-novi-intro-mala.png
 
Од 9 до 14 ноември, во основното училиште „Климент Охридски“ во Прилеп се реализираа 5 едукации за безбедно користење на интернет од страна на децата. Едукациите ги спроведе Талија Бабоска од Центарот за граѓанска иницијатива.

Прочитај повеќе...
 
Спроведени новите едукации во ОУ „11 Октомври“ Испечати Е-пошта
10.10.2008.
deca-11-oktomvri-novi-5-mala.png
 
Во рамките на новиот циклус едукации на тема: „безбедно на интернет“, успешно беше завршена првата серија од 6 едукации кои се реализираа во основното училиште „11 Октомври“ во Скопје. Презентациите се изведоа на македонски јазик, а во улога на едукатор беше Ирина Иванова, професор во училиштето.


Прочитај повеќе...
 
Излезе водичот „безбедно на интернет“ за родители и наставници Испечати Е-пошта
6.10.2008.
vodici.png
 
 
Излезе петтиот по ред водич на фондацијата Метаморфозис, насловен „безбедно на интернет“, а наменет пред се на родителите, иако корисен и за наставниците во училиштата, како и за новинарите како претставници на медиумите.

Прочитај повеќе...
 
Нови едукации за безбедно користење на интернет од страна на децата Испечати Е-пошта
6.10.2008.
Од денес, официјално започнува новиот циклус едукативни презентации за безбедно користење на интернет од страна на децата, наменети, покрај за нив, и за нивните родители и наставници во основните и средните училишта во Македонија.

Прочитај повеќе...
 
Предавање за новинари: предизвици поврзани со користењето на интернет од страна на децата Испечати Е-пошта
3.10.2008.
mediumi-1-mala.png Вчера, од 11 до 13 часот, во просториите на Метаморфозис се одржа предавање за предизвиците поврзани со користењето на интернет од страна на децата. На средбата беа присутни 6 претставници од медиумите и организациите до кои беше упатена покана: Светлана Вељаонвкса од Кичево (Радио Кичево, Канал 77), Каролина Мицевска од Прилеп (Канал Визија, Зенит), Анета Печипајковска (Форум на млади, БЛОК), Борче Малевски (ОБСЕ), Татјана Јаневска и Христина Аргировска од Меѓаши.

Прочитај повеќе...
 
Нова Македонија: Педофилијата - стар феномен или нова болест? Испечати Е-пошта
2.10.2008.
pedofilijata.png Големиот медиумски интерес за случаите со педофилија во Македонија ја извади на површина девијантната појава што постоеше отсекогаш, само што не се зборуваше за неа зашто беше третирана како срамна тема за споделување со јавноста, смета проф. д-р Нелко Стојановски, професор по социјална патологија на Филозофскиот факултет во Скопје. (прочитај ја сторијата)

Автор:  Ангелина Димоска, извор: Нова Македонија
 

 
 
A1: Злоупотреба на деца преку интернет Испечати Е-пошта
25.08.2008.
prilog-vo-a1.png
Во вечерните вести на А1 телевизија од 24.08.2008 имаше прилог за детската безбедност на интернет. Прочитајте ја сторијата или појдете директно да го погледнете видеото. Прилогот го подготви Емилија Јовановска.
 
Во Куманово едукации за безбедно користење на интернетот одржани и на албански јазик Испечати Е-пошта
31.07.2008.
kumanovo-albanski-intro-mala.png Покрај двете македонски училишта во Куманово, кои беа опфатени со едукации за безбедно користење на интернет, во овој град се одржаа едукации и за учениците, нивните родители и наставниците од две училишта во кои наставата се изведува на албански јазик. Едукациите се спроведоа во основното училиште „Бајрам Шабани“ и во средното техничко училиште „Наце Буѓони“. Истите ги реализираше Али Реџаил во втората половина на месец мај.

Прочитај повеќе...
 
Одржани едукациите за безбедност на интернет и во Битола Испечати Е-пошта
31.07.2008.
bitola-intro-mala.png
 
Младинскиот културен центар од Битола реализираше серија едукативни средби за безбедно користење на интернетот од страна на децата кон крајот на изминатата учебна година. Беа опфатени средното училиште „Ѓорѓи Наумов“ и основното „Ѓорѓи Сугарев“. Едукациите се спроведоа на македонски јазик од страна на Дејан Додовски, но помогнаа и Ивона Крстевска и Александар Тодоровски. Со содржината на едукациите се запознаа вкупно 186 ученици од двете училишта, само 6 професори и 8 волонтери од центарот.

Прочитај повеќе...
 
Онлајн промоција на проектот помеѓу земјите од Источна Европа Испечати Е-пошта
11.07.2008.
canee.png Интерактивниот центар за професионалци кои работат во полето на превенција од злоупотреба и негрижа на деца и интервенција за помош во таа насока во Источна Европа, неодамна објави информација за проектот „Заштита и безбедност на децата и нивните права на интернет“.

Веб-сајтот е формиран во 2001 година со финансиска помош од „Институтот Отворено Општество“, а остварува соработка со Првата детска амбасада во светот – „Меѓаши“, благодарение на која се презентираат информации на темата кои се однесуваат на Македонија.
 
Уште 4 скопски училишта опфатени со проектот за безбедно користење на интернет од страна на децата Испечати Е-пошта
10.07.2008.
lazo-3-mala.png Со едукации за безбедно користење на интернет беа опфатени вкупно 8 училишта од Скопје, од кои во 2 наставата се изведува на албански јазик, а во останатите 6 на македонски. Од сите нив, во 3 едукацијата ја спроведоа обучените претставници од „Отворете ги прозорците“, во 2 - претставници од „Младинскиот образовен форум“ (МОФ) од Скопје, додека за останатите 3 училишта одговорноста ја имаше првата Детска амбасада во светот – „Меѓаши“.

Прочитај повеќе...
 
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 Следна > Крај >>

Резултати 61 - 75 од 96
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates