Насловна arrow Медиуми
Интересен сајт за учење основни зборови на повеќе светски јазици Испечати Е-пошта
2.27-interesen-sajt-za-uchenje-osnovni-zborovi-na-povekje-svetski-jazici-veb-intro.png
Знаењето повеќе странски јазици во денешно време е приоритет на секој млад и перспективен човек. Доколку и ти сакаш да научиш некој од светски најупотребуваните јазици, веб-сајтот chillola.com може да ти помогне да ги научиш основните поими за работите кои те опкружуваат.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 25.05.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Безброј забавни и корисни содржини за деца Испечати Е-пошта
2.26-bezbroj-zabavni-i-korisni-sodrzhini-za-deca-veb-intro.png
Без разлика дали сакаш да го искористиш твоето слободно време за забава или за дополнително учење, веб сајтот www.kidsites.com може да ти претставува секојдневно катче за креативно надградување и развивање на твоите вештини.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 18.05.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Одлично место за забава, учење и дружење за време на летниот одмор Испечати Е-пошта
2.25-odlicno-mesto-za-zabava-ucenje-i-druzenje-za-vreme-na-letniot-period-intro.png
Иако училишната година е при крај, тоа не значи дека учењето преку забава и дружење мора да заврши за време на летниот период. Доколку сакаш твоето слободно време да го исполниш со корисни и интересни активности, на веб-сајтот www.mediaart.mk можеш да дознаеш многу повеќе за програмата која ќе ја спроведува ново отворениот центар за деца од 4 до 12 години.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 11.05.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Собери што повеќе моркови подобрувајќи си ги своите математички вештини Испечати Е-пошта
2.24-soberi-shto-povekje-morkovi-podobruvajkji-si-gi-svoite-matematichki-veshtini-veb-intro.png
Да се учи низ забава е најдобро. Низ забава и дружење пак, е уште поинтересно. Керотстикс е веб-сајт за деца кои можат да учат математика во виртуелна средина на забавен начин.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 04.05.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка од Македонија: Блокиран профил на Фејсбук поради случајна промена во поставките за возраст Испечати Е-пошта
2.23-vistinska-sluchka-od-makedonija-blokiran-profil-na-fejsbuk-poradi-sluchajna-promena-vo-postavkite-za-vozrast-intro.png Понекогаш, незгодни работи се случуваат сосема случајно. Не мора секогаш друго лице да ни ја разоткрие приватноста или самите нешто да погрешиме за да доживееме непријатност на интернет. За ова е потврда следнава вистинска случка.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 27.04.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка од Македонија: Отстрането видео од Јутјуб – повторно се објавува Испечати Е-пошта
2.22-vistinska-sluchka-od-makedonija---otstraneto-video-od-jutjub--povtorno-se-objavuva-intro.png Имиџот ни е важен на сите. Важно ни е што луѓето мислат за нас, како не доживуваат, што коментираат и дали не почитуваат. Со новите можности кои ги нуди интернетот, имиџот може да се подобри за миг, а ние можеме да станеме попопуларни и поинтересни за поголема група луѓе одеднаш. За жал, исто толку едноставно некој може да постави нешто на интернет заради кое луѓето можат да го сменат мислењето за нас. Ваков пример е следнава приказна.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 20.04.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка од Македонија: Навреди за физички изглед преку група на Фејсбук Испечати Е-пошта
2.21-vistinska-sluchka-od-makedonija---navredi-za-fizichki-izgled-preku-grupa-na-fejsbuk-intro.png


Злоупотребите и нарушувањето на приватноста преку Фејсбук никако да престанат. Напротив, креативноста и идеите на луѓето за да прават злобни работи се повеќе се зголемуваат. Случки од ваков тип не ја заобиколуваат ниту нашата земја. Во продолжение прочитај ја приказната за малолетното девојче кое било навредувано преку Фејсбук од страна на друга тинејџерка од истото училиште.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 13.04.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Виртуелен свет за истражување и забава Испечати Е-пошта
2.20-virtuelen-svet-za-istrazuvanje-i-zabava-intro.png Поптропика е виртуелен свет за деца кој овозможува истражување и играње во  комплетно безбедна средина. Секој месец, милиони деца од целиот свет се забавуваат и се информираат преку потрагите, приказните и игрите во поптропика. Ако сонуваш да патуваш насекаде низ светот, постојано да дознаваш нови нешта и да доживуваш возбудливи авантури, овој сајт може да биде одлично место за тебе, каде ќе можеш да го поминуваш слободното време.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 06.04.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка за сајбер насилство: Уништено пријателство Испечати Е-пошта
2.19-vistinska-sluchka-za-sajber-nasilstvo---unishteno-prijatelstvo-intro.png Не напразно велиме дека личните податоци се само за себе и дека треба да внимаваме со кого ги споделуваме и за каква цел. Кога станува збор пак за лозинките, нема двоумење – тие се само за тебе, не треба да ги кажуваш ниту на најдобриот другар или другарка. Еве зошто...

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 30.03.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка од Македонија: Злоупотребена фотографија во порнографски контекст Испечати Е-пошта
2.18-vistinska-sluchka-od-makedonija---zloupotrebena-fotografija-vo-pornografski-kontekst--intro.png
Фотографијата е личен податок кој открива многу. Доколку се злоупотреби на интернет, може да има многу непријатни последици за личноста која се наоѓа на фотографијата. Еден вистински случај за ваков тип на злоупотреба е раскажан во следнава приказна.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 23.03.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка: Од онлајн љубовна средба до лажно киднапирање Испечати Е-пошта
2.17-vistinska-sluchka---od-onlajn-ljubovna-sredba-do-lazhno-kidnapiranje-intro.png
Не секогаш можеме да ги знаеме вистинските намери на луѓето, особено не на оние кои ги познаваме само од виртуелните средини. Денешната приказна зборува за момче кое искористувајќи ја наивноста и невнимателноста на едно девојче на интернет, создава лажна блискост и пријателство со цел да заработи пари.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 16.03.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка од Македонија: Лажен профил на Фејсбук за познат здравствен работник Испечати Е-пошта
2.16-vistinska-sluchka-od-makedonija---lazhen-profil-na-fejsbuk-za-lichnost-na-visoka-pozicija-vo-zdravstvena-ustanova-intro.png Проблемите со пробивање на профили на Фејсбук, менување на личните податоци и фотографиите, комуницирање во туѓо име со пријателите на сопственикот на профилот и менување на лозинките за да се оневозможи пристапот, се чести и многубројни. Од ваквите злоупотреби не се поштедени ниту јавните личности и вработените во јавни институции кои држат високи позиции. Таков е неодамнешниот случај со директорот на една болница во Скопје, за кого бил отворен профил на Фејсбук од страна на негов колега.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 09.03.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка од Македонија: Пробиени лозинките на имејл адресите на четворица вработени Испечати Е-пошта
2.15-vistinska-sluchka-od-makedonija---probieni-lozinkite-na-imejl-adresite-na-chetvorica-vraboteni-intro.png Иако размената на пораки преку имејл е многу едноставна, безбедна и вообичаена работа, не значи дека при тоа треба да заборавиме на правилата кои ја овозможуваат ваквата сигурна и безбедна комуникација. Приказнава зборува за проблем настанат како резултат на пробивање на лозинките на имејл сметките на четворица вработени во една фирма.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 02.03.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистинска случка од Америка: Киднапирано петнаесет годишно девојче, по муабетење со непознат пар онлајн Испечати Е-пошта
2.14-vistinska-sluchka-od-amerika---kidnapirano-petnaeset-godishno-devojche-po-muabetenje-so-nepoznat-par-onlajn-intro.png Вистинската случка во денешниот број на „Колибри“ е пример за тоа колку големи опасности можат да произлезат од непретпазливо стапување во контакт со непознати луѓе на интернет, особено во собите за муабетење. Станува збор за петнаесет годишно девојче од Масачусетс, чие онлајн дружење со непознат пар, од нудење помош прераснува во злоупотреба. Случката е од 2002 година.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 23.02.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
Вистински случки од Македонија: Лажен профил на угледна новинарка Испечати Е-пошта
2.13-vistinski-slucki-od-makedonija---lazen-profil-na-ugledna-novinarka-intro.png Луѓето кои сакаат да му наштетат некому ќе го направат тоа во реалниот или во виртуелниот свет. За несреќа, виртуелниот често содава чувство на поголема слобода и им дава на оние кои сакаат да напакостат дополнителен и полесен начин за да го остварат тоа. Жртва на ваков човек може да биде секој, но многу често, особен предизвик за ваквите злобници се јавните и угледни личности. Следнава вистинска случка е пример за злоупотреба на личните податоци на една угледна новинарка од Македонија.

Објавено во: Колибри, Нова Македонија
Датум на објавување: 16.02.2010, вторник

Прочитај повеќе...
 
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 Следна > Крај >>

Резултати 31 - 45 од 59
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates