Насловна
Социјално вмрежување Испечати Е-пошта
 
Примери од Македонија:  

 
Провален профил на Hi5
 
Едно 15 годишно момче од Скопје имало свој профил на Hi5.. На профилот имало објавено многу лични работи меѓу кои и свои фотографии, лични податоци (име и презиме), потоа омилена музика и други работи кои сакал да ги сподели со врсниците. Но, за време на зимскиот распуст му се случила една непријатна ситуација која воопшто не ја очекувал!... (прочитај)

Украден идентитет на интернет

Некој си отворил профил на веб-сајт за дружење и забава, какви што се фејсбук, хајфајв, мајспејс, пријатели и др. Ги пополнил празните полиња за претставување на личноста со секакви податоци. Освен името и презимето, оставил податоци за полот, возраста, бојата на очите, висината, тежината и местото на живеење, а прикачил и неколку фотографии... (прочитај)

Лажен профил на угледна новинарка


Следнава вистинска случка е пример за злоупотреба на личните податоци на една угледна новинарка од Македонија... (прочитај)

Манекенка навредена за јавна објава на приватна фотографија

Една млада девојка, во тинејџерски години, по потекло и со место на живеење во една од периферните средини во Македонија, професионално се занимавала со манекенство. Како што често бива со јавните личности, за нејзините обожаватели била креирана страница на сервисот за социјално вмрежување – Фејсбук... (прочитај)

Преземен идентитет на млада новинарка

Следнава приказна се однесува на една млада новинарка од Македонија чиј профил на Фејсбук бил пробиен и злоупотребен, како и нејзината имејл адреса, што пак имало последици врз нејзината работа... (прочитај)

Уништен имиџ од видео на јутјуб

Се работи за девојче во тинејџерски години кое доживеало мошне непријатна случка преку сервисот за објавување и за гледање на онлајн видеа... (прочитај)
 
Лажен профил на Фејсбук за познат здравствен работник 

Злоупотребите на интернет не ги заобиколуваат јавните личности и вработените во јавни институции кои држат високи позиции. Таков е неодамнешниот случај со директорот на една болница во Скопје, за кого бил отворен профил на Фејсбук од страна на негов колега... (прочитај)

Злоупотребена фотографија во порнографски контекст


Фотографијата од една девојка била искористена за да се направи фотомонтажа, која потоа била поставена на сервисот Тагд и користена за неприкладни цели... (прочитај)

Отстрането видео од Јутјуб – повторно се објавува

На јутјуб било објавено видео кое се состоело само од една слика во мирување, а на неа се гледаат едно момче и една девојка. Сликата и самото видео не биле ништо посебно, односно не биле навредливи, засрамувачки или несоодветни поради која било причина... (прочитај)

Навреди за физички изглед преку група на Фејсбук

Прочитај ја приказната за малолетното девојче кое било навредувано преку Фејсбук од страна на друга тинејџерка од истото училиште... (прочитај)

Блокиран профил на Фејсбук поради случајна промена во поставките за возраст

Понекогаш, незгодни работи се случуваат сосема случајно. Не мора секогаш друго лице да ни ја разоткрие приватноста или самите нешто да погрешиме за да доживееме непријатност на интернет. За ова е потврда следнава вистинска случка... (прочитај)

 Муабетење на интернет Електронска пошта Мобилни телефони
 
 
 
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates