Насловна
Стрип за младите во Европа: „Под надзор“ Испечати Е-пошта
under-surveillance.png Информатичко-комуникациските технологии (телефон, интернет, е-пораки, блогови и социјални мрежи) го олеснуваат секојдневниот живот и врските со нашите роднини, пријатели, па дури и со непознати лица. Овие технологии особено интензивно ги користат младите. Меѓутоа, ако не внимаваме, тие можат да нè доведат во ситуација да откриеме прекумерно количество лични податоци, олеснувајќи го надзорот на нашите приватни животи. Заштитата на личните податоци е од суштинско значење за почитувањето на приватноста.

Европската унија има воспоставено законодавна и регулаторна рамка која има за цел да обезбеди заштита на личните податоци на граѓаните како едно од нивните основни права. Каква е всушност реалноста во пракса и како ние самите можеме да се заштитиме во секојдневието?

under-surveillance-big.png ?? ?????????? ?????? „??????????????? ? ??????????? ?? ??????? ???????? ??????? ????? ????????? ?? ??????? ????? ????????“ ?? ????????? ??????????? ?? ????? ?????-?????? ?? ?? (?????, ??????, ????????, ?????????, ??????, ?????????, ????????, ??????? ? ??????????? ????????), ???? ? ?????????? ?????????????. ???? 18-??????? ?????? ??????? ?? ??????? 2009 ?????? ? ? ?????????? ?? ?????? ?? ?????????? „????????????? ????? ? ????????????" ?? ?????????? ????????.

?? ??????? ?? ???????? ???? ??????? ??????? „??? ??????" ???? ?????? ?? ??????????? ? ??????????? ?? ?????? ?? ??????? ????.

??????: ?? ???? ???????? ????, ????? ?? ????? ???? ??????, ???????, ??????, ???????? ?? ?????? ? ???????, ?????????? ?? ??????????? ????? ? ?? ????????? ?? ????????... „???????“ ????????? ?? ??????? ?? ???? ???? ????-???????? ? ??????? ?? ??? ???????? ????????? ?? ???????????? ?? ?? ???????? ?? ?? ??????? ?? ??? ????????? ?? ??????????? ????????????? ?? ????????? ?? ????? ????????, ???????? ?? ?????????? ?? ?????? ??????????. ?? ??????????? ???????????, ?? ? ??????? ????????. ?? ??????? ? ??????? ?????? ? ??????? ?? ??????? ???-???????.

???????? ? ??????????? ?? ??????????? ???? ?? ???????? ????? (LDH), ?? ??????????? ?? ?????????? ??????????? ?? ??????? ?? ???????? ????? (AEDH), ???????? ????????? ????? (EDRi), ??????? ??????????? Iuridicum Remedium (IuRe) ? ????????? ??????????? Comunicació per a la Cooperació (Pangea). ???????? ??? ?? ??? ?? ?? ??????? ?????? ?? ????????? ????? ????????? ?? ????????? ?? ???????????. ?? ??? ???, ?? ???????????? ???????? ?? ???????, ?? ???? ?????????? ??????? ?? ??????? ???????? ? ?????????? ?? ??????????????? ? ?????????? ?? ??, ?? ??? ?? ?? ????????? ????????? ?? ????????? ??????.

?? ?????????? ?? ????????????? 250 ???????? ????????? ?? ??????? ????? ?????? ?? ???? - ????????? ????????????.
 
< Претходно   Следно >
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates