Насловна
Муабети на интернет (chat) Испечати Е-пошта
 
Примери од Македонија

 
Мислев дека сум вљубена...

Бев тинејџерка. Сакав да правам се што правеа моите врсници. Тогаш, стекнувањето нови пријателства преку mIRC беше многу популарно. Се чувствував толку посебно кога ми се обрати едно момче кое беше отприлика на мои години... (прочитај)
 
 
 
Примери од Велика Британија

 
Му пратив фотографија, мислев дека ми е пријател...

Осумгодишниот Петар плачејќи се вратил дома од тренинг со фудбалскиот клуб во кој игра. Неговите родители се загрижиле па затоа Петар им раскажал што му се случило... (прочитај)
 
 
Што му се случило на едно семејство...

Во февруари 2000-та година, 33 годишен човек остварил контакт со 12 годишно девојче преку тинејџерски chat room... (прочитај)Примери од Австралија


Пријателот на Џереми – онлајн намамување

Иако интернетот можеш да го користиш за многу интересни и корисни работи како што се добивање информации за твоите училишни проекти, комуницирање со твоите блиски пријатели, онлајн учење, играње забавни видео игри и многу други работи, сепак треба да имаш на ум дека не секој се однесува морално и етички кога е онлајн. Треба да внимаваш каде и какви информации оставаш за себе и да бидеш претпазлив кога комуницираш во т.н. „соби за муабетење“ – да знаеш кому му се доверуваш, бидејќи личноста зад другиот монитор не секогаш е онаа која ти се претставува.

Следнава вистинска приказна зборува токму за лажното претставување во „собите за муабетење“, каде што грешката на едно малолетно момче можела да доведе до катастрофални последици.
(прочитај)Примери од Америка


Киднапирано петнаесет годишно девојче, по муабетење со непознат пар онлајн


Оваа вистинската случка е пример за тоа колку големи опасности можат да произлезат од непретпазливо стапување во контакт со непознати луѓе на интернет, особено во собите за муабетење. Станува збор за петнаесет годишно девојче од Масачусетс, чие онлајн дружење со непознат пар, од нудење помош прераснува во злоупотреба. Случката е од 2002 година.
(прочитај)
 
  Електронска пошта Социјално вмрежување Мобилни телефони
 
 
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates