Насловна arrow Интернет
Интернет Испечати Е-пошта
Индекс на прилозите
Интернет
Основни поими за интернетот
Комуникација преку интернет
Сурфање
Имајте на ум!

Основни поими за интернетот


Интернетот односно интернет мрежата, е широка и сеопфатна мрежа која ги поврзува луѓето и информациите од целиот свет преку компјутерите. Понекогаш се нарекува и „автопат на информации“.

World Wide Web или WWW е дел од интернетот кој вклучува слики, звуци и текстови.

Онлајн (online) значи да се биде поврзан на интернет. Секогаш кога сте поврзан на интернет вие сте онлајн.

Сурфање по интернет значи да се пребаруваат и бараат информации кои може да се најдат на интернет.


Додека вие или членовите на вашето семејство сурфате на интернет, многу е важно да имате на ум неколку работи:
  • Информациите кои се објавуваат и појавуваат онлајн обично не остануваат приватни.
  • Луѓето кои ги среќавате онлајн не се секогаш такви кави што се претставуваат на интернет.
  • Било кој може да објави било каква информација на интернет.
  • Не треба да верувате во се што ќе прочитате онлајн.
  • Вие или некој од членовите на вашето семејство може неочекувано и ненамерно да наидете на содржини на интернет кои се навредливи, насилни, порнографски (вклучувајќи ја и детската порнографија), непристојни, расистички или шовинистички. 
 
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates