Насловна arrow Интернет
Интернет Испечати Е-пошта
Индекс на прилозите
Интернет
Основни поими за интернетот
Комуникација преку интернет
Сурфање
Имајте на ум!

Комуникација преку интернет


Постојат неколку начини на кои луѓето можат да комуницираат меѓу себе преку интернет. Имајте на ум дека информациите што се наоѓаат на интернет не се секогаш прикладни за деца и тинејџери. Во исто време, информациите кои се пласираат на интернет не се секогаш надгледувани и невозможно е во целост да се контролираат.

Еве неколку начини на кои луѓето комуницираат преку интернет:

Блог
Блогот е онлајн дневник или журнал кој може да содржи и фотографии. Тие може да се најдат на сајтовите за социјално вмрежување (англ. Social networking) кои се се по популарни. Во последно време стануваат дури по популарни и од чет-собите (chat room). Некои статистички податоци кажуваат дека во информатичкото општество секое трето дете има свој блог, веб-сајт или профил на некој од сајтовите за социјално вмрежување.

Чет-рум (онлајн „соби“ за разговор)
Чет-румс или слободно преведено – „соби за муабетење“ се начин на кој голем број компјутерски и интернет корисници комуницираат меѓу себе во „реално време“. Разговараат со допишување во „реално време“. На пример – ако на тастатурата напишеш порака и во истиот момент ја пратиш во чет-рум-от, сите кои се таму во тој момент (без разлика каде физички се наоѓаат) ќе можат да ја прочитаат и да одговорат во истиот момент. Постои можност двајца корисници присутни во еден чет-рум каде што има повеќе луѓе, да се договорат и издвојат на посебен чет каде што ќе разговараат на само односно „во четири очи“.
Најпозната апликација која кај нас се користи за чет е мИРЦ (mIRC).

Имејл или електронска пошта (e-mail)

Тоа се пораки кои се испраќаат и примаат електронски меѓу компјутери.

Инстант пораки (IM – Instant messaging)
Кај нас се користат повеќе сервиси за инстант пораки, а најпопуларни се ICQ, Skype, GoogleTalk, MSN Messenger, Yahoo!Messenger и други. Тие служат исто така за праќање и примање пораки преку интернет  во „реално време“. 
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates