Насловна arrow Интернет
Интернет Испечати Е-пошта
Индекс на прилозите
Интернет
Основни поими за интернетот
Комуникација преку интернет
Сурфање
Имајте на ум!

Сурфање (пребарување на интернет) 

Кога се приклучувате на интернет, понекогаш имате на ум некоја конкретна веб-адреса која сакате да ја посетите, но понекогаш едноставно пребарувате по мрежата исто како што правите кога одите во библиотека или кога прелистувате некој каталог. Ова честопати се нарекува „сурфање“ по мрежата.

Постојат повеќе начини да се најде некоја информација на интернет мрежата, но следниве се најчесто користени:

  • Веб-адреса – Секој веб-сајт има своја единствена веб-адреса. Со впишување на таа адреса во просторот предвиден за тоа, вашиот веб-прелистувач ќе ве однесе на тој сајт. Уверете се дека ја впишувате точната адреса бидејќи доволно е да згрешите само една буква или карактер во пишувањето и прелистувачот ќе пријави грешка или пак ќе ве однесе на сосема друг веб-сајт. Од последните три букви од адресата можете да дознаете за каков вид на организација или компанија станува збор или каков тип на организација или компанија го поставила тој веб-сајт. На пример: .gov (англ. government – мак. влада, означува владина институција), .org (непрофитна организација), .edu (академска или образовна институција), .com (комерцијална).
  • Линкови (или хиперлинкови) – Многу често веб-сајтовите водат (линкуваат) до информации на други веб-сајтови. Со кликање (стискање) на означениот дел на веб-сајтот (текст или слика) кој се нарекува линк (од англискиот збор „link“ што значи „врска“) може да се поврзете со друг веб-сајт без да ја впишувате неговата веб-адреса во прелистувачот. 
  • Пребарувачи – Пребарувачите се програми кои ви овозможуваат да пребарувате по интернетот со користење на клучни зборови и теми. На пример, за да најдете информација за Александар Македонски едноставно пишувате „Александар Македонски“ во прозорчето предвидено за тоа во пребарувачот. Потоа стискате „Пребарувај“ или „Search“ или едносатвно стискате на копчето Enter. Ќе ви се појави листа од повеќе веб-сајтови каде што се спомнува неговото име за да одберете што сакате да читате. Најчесто користени пребарувачи се Google (www.google.com), Yahoo! (www.yahoo.com), Ask (www.ask.com), потоа македонскиот Најди! (www.najdi.org.mk), но постијат и многу други.

 
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates