Насловна arrow Интернет
Интернет Испечати Е-пошта
Индекс на прилозите
Интернет
Основни поими за интернетот
Комуникација преку интернет
Сурфање
Имајте на ум!
 
Закани по нашата безбедност постојат каде и да сме – на работа или на училиште, дома или во трговскиот центар, во парк, на игралиште или пак на интернет. Сепак, тие закани се поизразени на интернет, во онлајн-средината, затоа што таму обично не можеме да видиме со кого комуницираме, веројатно не знаеме кој ја обезбедил информацијата што ја читаме, а и зад квалитетот на содржините честопати не стојат познати издавачи или уредници. Со цел да компензираме за овие недостатоци на интернетот, од особена важност е да ги развиеме нашите информатички вештини и писменост и да се однесуваме внимателно кога сме онлајн.

Колку и да звучи чудно, многу луѓе на кои на крај на памет не им паѓа да ги остават своите домови со отклучени прозорци или врати, стануваат потполно невнимателни кога се на интернет! Младите честопати зборуваат за тоа дека кога комуницираат преку интернет или преку мобилен телефон ги губат сите инхибиции кои вообичаено ги имаат кога комуницираат лице в лице со некого. Нивното однесување онлајн е сосема различно и многу послободно отколку офлајн (кога не се на интернет).

Кај луѓето генерално постои тенденција да се однесуваат помалку одговорно кога се на интернет бидејќи сметаат дека таму имаат поголема анонимност. Многу мал дел од нив сфаќаат дека сите активности на интернет остануваат забележани некаде на интернет мрежата и можат да се следат. Неодговорното однесување на интернет покренува голем број прашања поврзани со безбедноста, почнувајќи од заплашувањето преку интернет и ризичните контакти преку чет-каналите, до измами кога се купува или се прават други трансакции преку интернет.

Што можете да направите за да го извлечете најдоброто од интернетот, а сепак да ги избегнете овие замки кои постојат онлајн? Најпрво – научете нешто основно за интернетот и тоа за што и како тој се користи. 
Политика на приватност   Техничка имплементација - Фондација Метаморфозис
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates